Eikenprocessierups

eikenprocessierups bestrijden

De eikenprocessierups is een beestje waar men tot voor een aantal jaar geleden nog zelden van gehoord had. Echter, de laatste jaren hoor je er steeds vaker over. De eikenprocessierups is een rups die voorkomt in het Europa en Azië. Je kan hem dan vaak vinden in de buurt van eikenbomen. Vooral in het voorjaar zul je deze rups dan ook vaak tegenkomen. De rups is bekend om de jeukplekken die hij met zijn brandharen kan veroorzaken. Elke eikenprocessierups heeft deze brandharen. Ze zijn oorspronkelijk bedoeld om zichzelf te verdedigen tegen vijanden, bijvoorbeeld insectenetende dieren. Doordat deze brandharen ook mensen pijn kunnen doen, en de rupsen elk jaar steeds meer voorkomen in Nederland en België, betekent dit dat er echte plagen zijn ontstaan.

Eikenprocessierups bestrijden

Het is mogelijk om de eikenprocessierups te bestrijden, maar het is wel erg lastig. Het helpt namelijk niet om gewoon eikenbomen af te zetten. De wind neemt namelijk de brandharen mee, waardoor zelfs tientallen meters van een eikenboom af nog steeds mensen in contact kunnen komen met de rups. Daarom is het nodig om mensen in te huren die de rups voor jou bestrijden. Het is namelijk onverantwoord om het zelf te doen, omdat de haren dan in je gezicht of ogen kunnen komen. Voor de bestrijding van de rupsen en hun nesten zijn dus professionals nodig. Dit zullen meestal hoveniers zijn of beroepen in dezelfde bedrijfstak. Het is belangrijk om deze professionals zo snel mogelijk in te schakelen. Een eikenprocessierups kan namelijk wel tussen de 700.000 en 800.000 haren verspreiden. Het is dus noodzakelijk om de rupsen zo snel mogelijk te bestrijden, zodat niet al deze haren in de lucht terecht komen. Met speciale apparatuur kunnen de rupsen en hun nesten bestreden worden. Je kan een afspraak maken om de situatie in kaart te laten brengen en de kosten van bestrijding te laten berekenen.

Klachten eikenprocessierups

 

Een eikenprocessierups verspreid dus haren die door de lucht meegenomen worden en dus wel tientallen meters verder belanden. Om klachten te krijgen, hoef je dus helemaal niet in aanraking te zijn gekomen met een eikenboom. De meest voorkomende klachten van zo’n rups zijn een jeukende huid (dit lijkt op een allergische reactie), zwellingen en rode ogen. Dit is natuurlijk erg vervelend en moet zo veel mogelijk voorkomen worden. Naast dat mensen last hebben van klachten, kunnen ook huisdieren zoals honden erge last van hun huid krijgen door de brandharen.