Leerkracht

leerkracht

Leerkracht zijn kan een geweldig beroep zijn. Je bent de hele dag omringd met kinderen, je leert ze de basiskennis voor de rest van hun leven en je kan veel leuke dingen met ze doen. Daarnaast kun je veel creatieve dingen doen en maken de kinderen vaak leuke opmerkingen. Toch kan het ook zijn dat je als leerkracht veel stress ervaart en dat je het gevoel hebt dat je de controle een beetje kwijt bent geraakt. Als je het gevoel hebt dat de druk te hoog is en dat de administratie misschien nog wel meer tijd kost en het leuke gedeelte van het lesgeven overschaduwd, dan is het tijd om actie te ondernemen.

Coach inschakelen

Op zo’n moment dat je je passie en energie voor het lesgeven bent verloren, kun je een coach leerkracht inschakelen. Een coach kan je met verschillende zaken helpen. Een voorbeeld hiervan is als je moeite hebt om resultaten te behalen. Een ander voorbeeld kan zijn dat je werkzaamheden misschien niet zo gaan als dat je voor ogen hebt. De coach kan je met dit soort struikelblokken helpen. Samen kijken jullie dan naar hoe jij als leerkracht weer een gezonde balans kan vinden. Deze balans gaat om het vinden van energie om je werk te doen en om trots te zijn met je behaalde resultaten. Bij deze coach wordt er gebruik gemaakt van een holistische werkwijze. Dit houdt in dat de mens centraal staat. Hier gaat het dan om de mens in totaal. Werk en privé wordt dus allebei begeleid.

Resultaten

Als je een coach inschakelt als leerkracht, dan kun je na een tijdje natuurlijk resultaten zien. Tijdens het traject met je coach wordt er gefocust op jouw sterke punten. Wanneer je je sterke punten kan inzien, krijg je meer zelfinzicht. Er wordt onder andere gelet op je competenties en vaardigheden. Ook geeft inzicht in je sterke punten je meer autonomie en maakt het je zelfverzekerd. Daarnaast zorgt een coach ervoor dat je weer meer plezier krijg in het lesgeven.

Ook als je geen problemen of struikelblokken hebt, kun je een coach inschakelen. Deze kan je namelijk ook helpen om te groeien en om jezelf te laten door ontwikkelen. Met een coach kan je je ambities en potentieel onderzoeken. Hierdoor kan je meer richting aan je loopbaan geven. Daarnaast kan je bijvoorbeeld als directeur van een school een coach voor een leerkracht inschakelen, wanneer je ziet dat het niet heel goed gaat met hem of haar.